Yemin, yalnız Allah'ın isimleri ile olur...

01/06/2024 Cumartesi Köşe yazarı V.T

"Allah için yemin ediyorum" demek, yemin olur. "Allaha ahd ediyorum" demek yemin olur.

 

Karslı Davud Efendi, Osmanlı âlim ve müderrislerindendir. Kars’ta doğdu. Orada Çolak Abdullah Efendi'den ilim öğrendi. Daha sonra İstanbul'a giderek tahsi­lini tamamladı. Rüûs imtihanını vererek çeşitli medreselerde müderrislik yaptıktan sonra 1169 (m. 1756)’de İstanbul'da vefat etti. Bir dersinde 'yemin' bahsinde şunları anlattı:

 

Yemin, yalnız Allahü teâlânın isimleri ile olur. Başka şeylerle Müslüman yemini olmaz. Allahü teâlânın isimleri ile yemin, ya harf ile veya kelime ile olur. İsmin başında (bi, tâ, ve) harflerinden birisi söylenip, ismin sonu esre okunursa yemîn olur. Vallahi, Billahi, Tallahi gibi. Yemin etmek âdet hâlini alan bazı sıfatları ile de yemin caizdir. Allahü teâlânın izzeti celali, kibriyası (kudreti veya azameti, rahmeti) için demek gibi. Kur’ân-ı kerîm, Peygamberler (salevâtullahi aleyhim ecmaîn), Kâbe için diyerek yemin olmaz. Allah için yemin ediyorum demek, yemin olur. Allaha ahd ediyorum, Allaha misak ediyorum demek yemin olur. Kasem ediyorum, half ediyorum, yemîn ediyorum veya kasem, hafi, yemin ederim demek yahut eşhedü demek de yemin olur. Ahdim olsun, nezrim olsun, yeminim olsun demek yemin olur.
Eğer bu işi yaparsan Yahudi, Hristiyan yahut kâfirsin veya Allahsızsın gibi küfre sebep olan her şey demek veya bunları (.....) olacaksın veya (.....) ol diye söylemek, hepsi yemin olur. Karşısındaki kimse, o işi yapınca, yemin bozulur. (Bunları yemin niyeti ile söyledi ise yemin eden keffâret verir. Eğer karşısındakinin kâfir olmasını isteyerek söyledi ise, yemin eden kâfir olur. Çünkü, küfre razı olan kâfir olur. Müslümana kâfir diyen, kastetmese de kâfir olur.
Kendisine kâfir diyene, (Efendim, buyur) gibi cevap veren kâfir olur. Cevap vermemeli veya reddetmelidir.) Eğer bu işi yaparsan, Allahın gazabı ve laneti sana olsun. Yahut zina etmiş ol, (hırsız ol); şarap içmiş ol, faiz yemiş ol demek yemin değildir. Bir kimse nezrolunmak şartları bulunan bir şeyi yapmak isteyerek nezrederse nezir olur. Yapması vacip olur. (Mesela Allah için bir ay oruç tutmak nezrim olsun dese, yahut kaybolan bir şeyi bulursam bir ay oruç nezrim olsun dese ve o şeyi bulsa, oruç tutması vacip olur. Keffâret vermekle kurtulamaz.