İsa aleyhisselam ölmedi

01/08/2024 Perşembe Köşe yazarı O.Ü

Sual: Hıristiyanlar İsa aleyhisselamın haça gerilip öldüğüne ve sonra dirilip göğe kaldırıldığına inanıyor. İslamiyet de, İsa aleyhisselam gerçekten haça gerilip öldüğünü mü yoksa diri olarak göğe kaldırıldığını mı bildirmektedir?

 

Cevap: İsa aleyhisselâm, Yahudilerin bozduğu hak dini ıslah için gönderilmişti. Yahudiler, onu beğenmediler yalancı Peygamber dediler. Onu;

 

“İsrail Kralı olmak istiyor. Romalılar aleyhinde ahaliyi kışkırtıyor. Kendini Allah’ın oğlu sanıyor. Çünkü, Allah’a "Baba" diye hitap ediyor” diyerek Romalılara şikâyet ettiler.

 

Hıristiyanların itikadına göre, Kudüs’teki Romalıların Yahudi Valisi Pilatus, İsa aleyhisselamı yakalattıktan sonra, Hirodes’e gönderdi. Hirodes buna çok sevindi. Çünkü, onu tanımak ve mucizelerini görmek istiyordu. İsa aleyhisselam Hirodes’in süallerine cevap vermedi. Hirodes bunun üzerine onu Pilatus’a geri gönderdi [Luka bâb 23].

 

Pilatus başkahinlerin ve Yahudilerin ısrarı üzerine haça germeleri için Yahudilere teslim etti [İnciller].

 

Hıristiyanlar, İsa aleyhisselâmın haça gerilip orada öldüğüne, sonra dirilip göğe çıktığına, Müslümanlar ise, İsa aleyhisselamın haça gerilmediğine, doğrudan doğruya göğe kaldırıldığına, haça gerilenin, onun bulunduğu yeri Romalılara birkaç kuruş karşılığı ihbar eden ve bir havârîsi olan Yehûdâ, Judas olduğuna inanırlar. Kur'ân-ı kerîmde bu husus beyan edilmiş, açıklanmıştır. Nisâ sûresinin 156-158.nci âyetlerinde meâlen;

 

(Bir de, Yahudilerin İsa’yı inkârları ve Meryem’e büyük iftirada bulunmaları ve Allah’ın Resulü Meryem oğlu İsa’yı öldürdük demeleri sebebiyle kendilerini lanetledik, rahmetimizden kovduk. Hâlbuki onlar İsa’yı öldürmediler ve haça da germediler. Fakat kendilerine bir benzetme yapıldı. [Yehûdâ, İsa aleyhisselâmın şekline sokuldu ve onu astılar.] Bu hususta, kendileri de ihtilafa düşüp, şüphe içindedirler. Onların bu hususta, bir bilgileri de yoktur. Ancak, kuru bir zan peşindedirler. Onlar hakikaten İsa’yı aleyhisselâm öldürmemişlerdir. Allah, Onu kendi katına yükseltti. Allah azîzdir, hükmünde hikmet sahibidir) buyurulmuştur.

 

Hazret-i İsa âhir zamanda, kıyamete yakın, gökten inip, bizim Peygamberimizin dini ile, yani İslamiyet ile amel edecektir. Haçı kırıp, içki ve domuza haramdır, diyecektir.