Büyük günâhlardan bazıları

04/11/2024 Pazartesi Köşe yazarı R.A

Büyük günâhları işlemek ve bunlara devâm etmek, insanı küfre sürükleyip, îmânsız ölmesine sebep olabilir!

 

Resûlullah Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Bir zerrecik (çok az) bir günâhtan kaçınmak, bütün cin ve insanların ibâdetleri toplamından daha iyidir."

 

Dârul-fünûn müderrislerinden Seyyid Abdülhakîm Arvâsî (kuddise sirruh): “Günâhların hepsi, Allahü teâlânın emrini yapmamak olduğundan büyüktür. Fakat bâzısı, bâzısına göre küçük görünür. Günâhlardan kaçınmak ise herkese farzdır” buyurmuştur.

 

En büyük âlim ve velîlerden İmâm-ı Rabbânî (kuddise sirruh), “Kebâir (Büyük günâhlar)”ı [müfredi (tekili): “Kebîre”] işlemenin küfür olmadığını, ama fısk, emre itâatten çıkmak olduğunu, kebîre sâhibinin îmândan çıkmadığını, fakat onun hâlinin Allahü teâlânın irâdesine kaldığını, dilerse bağışlayacağını, dilerse azâb edeceğini” ifâde buyuruyor.

 

Büyük akâid imâmlarımızdan Sadüddîn-i Taftazânî (rahmetullahi aleyh) ise, “Büyük günâh işleyenin îmânı gitmez. Fakat harâma helâl derse, o zaman îmânı gider. Günâhlar ikiye ayrılır: A) Kebâir, büyük günâhlardır: 1) Şirk, bir şeyi Allahü teâlâya ortak etmek. Şirk, küfrün en kötüsüdür. 2) Katil, bir insanı öldürmek veya intihâr, kişinin kendisini öldürmesi. 3) Sihir yâni büyü yapmak. 4) Yetîm mâlı yemek. 5) Fâiz alıp vermek. 6) Muhârebede düşmân karşısından kaçmak. 7) Temiz kadınlara kazfte bulunmak, iftirâ atmak, yâni nâmûzsuz demek gibi. Her günâhın büyük olmak ihtimâli vardır, hepsinden kaçınmak lâzımdır.”  

 

Yine akâid âlimlerimizden Reyhâvî (rahmetullahi aleyh) de, aynı şeyleri ifâde etmiştir.

 

B) Sağâir (küçük günâhlar), (müfredi sağîre: küçük günâh): Fitne çıkarmak, adam öldürmek, zinâ etmek gibi büyük olan günâhlara göre, daha küçük sayılan günâhlar, yasaklar, mekrûhlardır:

 

Hanefî fıkıh âlimlerinden İbn-i Nüceym (rahmetullahi aleyh), “tahrîmen (harâma yakın) mekrûh işlemek küçük günâhtır. Küçük günâha devâm etmek, büyük günâh olur” buyurmuştur.”  

 

“Küçük günâhı işlemekte ısrâr etmenin büyük günâh” olduğunu, Muhammed bin Kutbuddîn İznikî (rahimehullah) da ifâde etmiştir. Büyük günâhları işlemek ve bunlara devâm etmek, insanı küfre sürükleyip, îmânsız ölmesine sebep olabilir.

 

Büyük günâhlardan bazıları şunlardır:

 

1- Bid'at sâhibi olmak, 2- Günâh işlemeye devâm etmek, 3- Müslümân olduğuna şükretmemek, 4- Îmânsız ölmekten korkmamak, 5- Zulmetmek, 6- Anaya-babaya âsî olmak, 7- Doğru olsa da çok yemîn etmek, 8- Namazı öğrenmeye ve çoluk-çocuğa öğretmeye önem vermemek, 9- İçki içmek, 10- Yalan yere evliyâlık taslamak, 11- Günâhını küçük görmek, 12- Ucb (Kendini beğenmek), 13- İlim ve ibâdeti ile kendini üstün görmek (kibir), 14- Haset etmek (çekememezlik), 15- Tecrübe etmeden bir kimseye iyi demek, 16- Yalana, gıybete devâm etmek, 17- Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarından uzak durmak, 18- Kâfir olsa da, komşusuna eziyet etmek, 19- Dünyâ işleri için, çok sinirlenmek, 20- Büyü yapmak, 21- Sâlih olan mahrem akrabayı ziyâreti terk etmek, 22- Allahü teâlânın sevdiklerini sevmemek; sevmediklerini sevmek, 23- Mümin kardeşine üç günden fazla kin tutmak. [İnşâallah yarın devâm edelim.]