İstiğfar okumak, dertlerden kurtarır

09/04/2020 Perşembe Köşe yazarı O.Ü

Hadis-i şerifte buyuruldu ki: "İstiğfara devam edeni Allahü teâlâ dertlerden kurtarır."

 

 

Sual: Dertlerden, sıkıntılardan, belalardan kurtulmak için, devamlı okunabilecek bir dua var mıdır?

Cevap: İstiğfar etmek, estağfirullah demektir ki manası; “Beni affet Allahım” demektir. Hadis-i şeriflerde;

(Tövbe eden, günah işlememiş gibi olur.)

(Günahına pişman olmayıp, dili ile istiğfar eden, günahında devam edicidir. Rabbi ile alay etmektedir) buyuruldu.

Muhammed Osman Hindî hazretleri Fevâid-i Osmâniyye kitabında buyuruyor ki:

“Şifa için okunacak dua yazmamı istiyorsunuz. Şifa için, tövbe ediniz ve istiğfar duasını çok okuyunuz.” Yani, Estagfirullâhel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüv el hayyel kayyûme ve etûbü ileyh deyiniz! Ölümden başka bütün dertlere, hastalıklara karşı faydalıdır. Ölüm hastasının ağrılarını, sancılarını yok eder, rahat ölmesini sağlar. Hûd sûresinde elliikinci âyetinde meâlen;

(İstiğfar okuyunuz! İmdadınıza yetişirim) buyuruldu. Hadis-i şerifte;

(İstiğfara devam edeni Allahü teâlâ dertlerden kurtarır) buyuruldu. Her zaman, her yerde ve namazlardan sonra, yatarken, manalarını düşünerek, çok Estagfirullah min külli mâ kerihallah veya kısaca Estagfirullah demelidir. Allahü teâlâ, şifa ve halâs ve dileklerini ihsân eder.

Rıyâd-un-nâsıhîn kitabında deniyor ki:

“Tövbe ve istiğfar kalb ile, dil ile ve günah işliyen aza, organ ile birlikte olmalıdır. Kalb pişman olmalı, dil dua etmeli, yalvarmalı, aza da günahtan çekilmelidir.” İzâ câe sûresinde meâlen;

(Bana istiğfar edin. Dualarınızı kabul ederim, günahlarınızı affederim) buyuruldu.

Görülüyor ki, Allahü teâlâ, çok istiğfar edilmesini emrediyor. Bunun için, Muhammed Ma'sûm hazretleri, Mektûbât kitabında buyuruyor ki:

“Bu emre uyarak, her namazdan sonra yetmiş kerre istiğfar ediyorum. Yani, Estagfirullah diyorum. Siz de bunu çok okuyunuz! Her birini söylerken manasını (Beni affet Allahım) olarak düşünmelidir. Okuyanı ve yanındakileri, dertlerden, sıkıntılardan, hastalıklardan kurtarır. Çok kimse, okudu. Faydası hep görüldü.”

Hastaya şifa için, yetmiş istiğfar okumalı, tamam olunca, hastanın başı üzerine üfürmeli ve kısa bir dua etmelidir. Duaların ve istiğfarın kabul olması için, namazları kılmak, haramlardan sakınmak ve abdestli okumak lazımdır. İstiğfarı ve duaları abdestli okumak ise müstehabdır.