Tevekkülü öğrenmek güç ve incedir

14/11/2020 Cumartesi Köşe yazarı O.Ü

Tevekkülü, hem akla, hem İslamiyete, hem de tevhide uyacak şekilde anlamak lazımdır.

 

 

Sual: Tevekkül, hiçbir şey yapmayıp, sebeplere yapışmayıp sadece Allaha güvenmek midir?

Cevap: Bu konuda İmâm-ı Muhammed Gazâlî hazretleri Kimyâ-i se'âdet kitabında buyuruyor ki:

“Cenab-ı Hakk'a yaklaşanların geçtiği makamlardan biri de, tevekküldür ve derecesi çok yüksektir. Fakat, tevekkülü öğrenmek güç ve incedir. Yapması ise, daha güçtür. Çünkü bir kimse, hareketlerde, işlerde, Allahü teâlâdan başkasının tesir ettiğini düşünse, bu kimsenin tevhidi, noksan olur. Eğer, hiçbir sebep lazım değildir dese, İslamiyetten ayrılmış olur. Eğer sebepleri araya koymak lazım değildir derse, akla uymamış olur. Lazımdır derse, sebepleri hazırlayana tevekkül etmiş olur ki, bu da tevhidde noksanlık olur. Görülüyor ki, tevekkülü, hem akla, hem İslamiyete, hem de tevhide uyacak şekilde anlamak lazımdır. Böyle anlayabilmek için, derin bilgi ister. O hâlde, herkes anlayamaz.”

Sual: İdrar kaçıran, devamlı yellenme durumu olan, yaşlı, hasta kimseler, abdestli kalabilmek için ne yapmalıdır?

Cevap: Önden, arkadan çıkarak abdesti bozanlar, hastalık sebebiyle çıkar, sızarsa ve abdest almakta, şiddetli soğuk, hastalık, ihtiyarlık gibi sebeplerle, haraç, güçlük olursa, Mâliki mezhebi taklid edilebilir çünkü bu hâl, Maliki mezhesinde abdesti bozmaz.

Sual: Abdest aldı mı veya abdesti bozuldu mu yahut abdest alırken bir uzvunu yıkadı mı yıkamadı mı diye şüphe eden bir kimse nasıl hareket etmelidir?

Cevap: Abdest aldığını bilip, bozduğunda şüphe eden, abdestlidir. Abdesti bozulduğunu bilip, sonra abdest aldığında şüphe eden, abdestsizdir. Bazı uzvunu yıkayıp yıkamadığında şüphe eden, vesvese edici değil ise, bu uzvu yıkar. Her zaman şüphe ediyor ise, yıkamaz. Abdest bitince şüphe ederse, yine yıkamaz.

Sual: Sık sakalı olan bir kimse, abdest alırken sadece sakalın üzerini mi yıkması gerekir yoksa sarkan kısmı da yıkamalı mıdır?

Cevap: Sık sakalın üstünü yıkamak farzdır. Çeneden sarkan sakalı ve sarkan saçı yıkamak farz değildir. Dudağın görünen kısmını yıkamak lazımdır.

Sual: Bir kadın, abdest alırken, başını mesh edeceğinde, sarkan saçlarını da mesh etmesi gerekir mi?

Cevap: Hanefi mezhebinde sarkan saçı değil, başı mesh etmek lazımdır. Başı nezleli olup da, mesih zarar verirse mesh etmez.