Cuma, müminlerin bayramıdır...

15/01/2021 Cuma Köşe yazarı V.T

"Cuma günü günah işlemeden geçerse, diğer günler de selametle geçer."

 

Muhammed bin Ebî Bekr hazretleri Hanefi fıkıh âlimidir. Buhârâ’da müftü idi. 573 [m. 1178] senesinde vefât etti. (Şir’atül-islâm) kitabında, Cuma bahsinde buyuruyor ki:

Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur: (Allah katında günlerin efendisi cumadır. O, Kurban ve Ramazan Bayramı günlerinden de faziletlidir. Cuma gününde şu beş özellik vardır: 1- Hazret-i Âdem o gün yaratıldı. 2- O gün yeryüzüne indirildi. 3- O gün vefat etti. 4- O günde öyle bir an vardır ki, günah veya akrabalarla ilişkiyi kesme konularında olmamak şartıyla kul, Allahü teâlâdan bir şey isterse Allahü teâlâ mutlaka onu verir. 5- Kıyamet o gün kopacaktır. Allah’a yakın hiçbir melek, hiçbir gök, hiçbir yer yoktur, hiçbir rüzgâr, hiçbir dağ ve taş yoktur ki, kıyametin kopmasına sahne olacağı için cuma gününün heybetinden korkmasın.)

Cuma, müminlerin bayramıdır. Bugün yapılan ibadetlere en az, iki kat sevap verilir. Bugün işlenen günahlar da, iki kat yazılır. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Sevaplar içinde cuma günü ve gecesinde yapılandan daha kıymetlisi, günahlar içinde de, cuma günü ve gecesinde işlenilenden daha kötüsü yoktur.)

(Cuma günü günah işlemeden geçerse, diğer günler de selametle geçer.)

(Cuma günü, kuşlar, vahşi hayvanlar birbirine, “Selam size, bugün cumadır” derler.)

(Cuma diğer cumaya kadar ve fazladan üç gün içinde işlenen günahlara kefaret olur. Çünkü iyi bir amel işleyene on kat sevap verilir.)

(Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü teâlâ, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar: Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri.)

(Cuma günü gusleden kimsenin günahları affolur.)

(Cuma günü sabah namazından önce, “Estağfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh” okuyanın, deniz köpüğü kadar da olsa, bütün günahları affolur.)

(Cuma günü veya gecesi ölen mümin, şehid olur, kabir azabından kurtulur.) 

(Ana-babanın kabrini, cuma günleri ziyaret eden kimsenin günahları affolur, haklarını ödemiş olur.) 

(Cuma günü 80 salevat getirenin, 80 yıllık günahı affolur.) 

(Cuma gecesi Yasin suresini okuyanın günahları affedilir.)

(Cuma günü veya gecesi Duhan suresini okuyana Cennette bir köşk verilir.)