İyilikler kötülüğü yok eder mi?

16/09/2022 Cuma Köşe yazarı A.D

Her iyilik, her kötülüğü yok etmez. Yok edenleri var, yok etmeyenleri var. Ancak bir günah işleyince hemen bir iyilik yapmalıdır.

 

 

Ehl-i sünnet âlimleri kitaplarında "Ahirette sevaplar, günahlardan az fazla olsa, doğrudan cennete gidilir" buyuruyorlar. Sevaplar günahları yok eder, ancak küçük sevaplar büyük günahları yok etmez. Tabancayla, tüfekle uçağa karşı konulabilir mi? Uçaksavar olması lazım... Ufak bir kul hakkı için büyük sevaplar gerekir. Bir kimse ömür boyu teheccüt namazı kılsa, bir kuruş kul hakkını ödeyemez. Haramlara farzlarla karşı koymak gerekir...

İkinci bin yılın müceddidi, İslam âlimlerinin göz bebeği İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:

"Bir kimseden haksız olarak alınan bir kuruşu, sahibine geri vermek, yüzlerle lira sadakadan kat kat daha sevaptır. Bir kimse, Peygamberlerin yaptığı ibadetleri yapsa, fakat üzerinde başkasının bir kuruş hakkı bulunsa, bu bir kuruşu ödemedikçe, cennete giremez."

"Kıyamette, bir dank [yarım gram gümüş] hak için, cemaatle kılınmış, kabul olmuş 700 namazı alınıp, hak sahibine verilecektir." (Dürr-ül-muhtar)

Dinimizde, haramdan kaçmak, sevap işlemekten önce gelir. Küçük büyük her günahtan sakınmalı. Günah işlenmiş ve tövbe edilememişse, bir iyilik yapmalıdır. Bir hadis-i şerifte mealen şöyle buyuruluyor: (Her kötülükten sonra bir iyilik yap ki onu yok etsin!) [Tirmizi]

Yukarıda bildirildiği gibi her iyilik, her kötülüğü yok etmez. Yok edenleri var, yok etmeyenleri var. Kur'ân-ı kerimde, (Elbette hasenat, seyyiatı yok eder)  buyuruluyor. (Hud 114)

Hasenat, her çeşit iyilik ve sevaplar demektir. Seyyiat da her çeşit günahlar demektir. Burada beş vakit namaz kılınırsa günahların affolacağı bildiriliyor.  (Medarik tefsiri)

Namaz kılmayan ne kadar çok iyilik ederse etsin, yaptığı iyilikler hiçbir günahı yok edemez. Namaz kılmamak, birçok iyiliğin ve sevabın kabul olmamasına sebep olur. Hadis-i şeriflerde mealen buyuruldu ki:

(Kasten [mazeretsiz] namaz kılmayanın diğer amellerini Allahü teâlâ kabul etmez. Tövbe edinceye kadar da Allah’ın himayesinden uzak olur.) [İsfehani]
(Beş vakit namazı terk eden, Allahü teâlânın hıfz ve emanından mahrum olur.) [İbni Mace]

Kabul olmaz demek boşa gider demek değildir, namaz kılmamakla büyük günaha girdiği için bu işlerden kazandığı sevap, o büyük açığı kapatamaz demektir.

İbadetler imandan parça değildir. Yani inandığı hâlde bir ibadeti yapmayan veya bir haramı işleyen kâfir olmaz. Ancak namazda söz birliği olmadı. Namaz kılmamak imansız ölmeye, kılmak ise iki cihan saadetine sebep olur...