Resulullaha uymak nasıl olur?

20/03/2022 Pazar Köşe yazarı S.K

Günah işleyince, hemen tövbe etmelidir. İnsanları incitmemelidir. Lüzumsuz, faydasız sözlerle, zamanları zayi etmemelidir...

 

 

Nasihatler -2-

Resulullaha “sallallahü aleyhi ve sellem” efendimize uymak nasıl olur? Bazıları şöyledir:

Günah işleyince, hemen tövbe etmelidir. Gizli işlenen günahın tövbesi gizli olur. Açık işlenmiş günahın tövbesi açık olur. Tövbeyi geciktirmemeli. (Kirâmen kâtibîn) melekleri, günahı hemen yazmaz. Tövbe edilirse, hiç yazılmaz. Tövbe edilmezse yazılır.

Cafer bin Sinan “kuddise sirruh” buyurdu ki:
"Günaha tövbe etmemek, bu günahı yapmaktan daha fenadır." Hemen tövbe etmeyen de ölmeden önce tövbe etmeli. Vera ve takvayı elden bırakmamalı. (Takva), açıkça yasak edilmiş olan şeyleri, (Vera), şüpheli şeyleri yapmamaktır. Yasak edilenlerden sakınmak, emir olunanları yapmaktan daha faydalıdır. Büyüklerimiz buyurdu ki:
"İyiler de kötüler de, iyilik yapar. Fakat yalnız sıddıklar, iyiler, günahtan sakınır."

Evliyanın büyüklerinden Marufi Kerhi hazretleri "Harama bakmaktan çok sakınınız" buyururdu.

Kalbin ürperdiği işi yapmamalı. Nefse uymamalı. Şüphe edilen işte kalbe danışmalı. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: 

(Nefse sükûnet ve kalbe ferahlık veren iş, iyi iştir. Nefsi azdıran, kalbe heyecan veren iş günahtır.)

(Elini göğsüne koy! Helâl şeyde kalp sakin olur. Haram şeyde çarpıntı olur. Şüpheye düşersen yapma!)
Bütün ibadetlerini, iyiliklerini kusurlu bilmeli. Allahü teâlânın emirlerini tam yapamadığını düşünmeli.

Cafer bin Sinan “kuddise sirruh” yine buyurdu ki: "İbadet ve iyilik yapanların, kendilerini, günah işleyenlerden üstün görmeleri, onların günahlarından daha fenadır."

Kendinin ve çoluk çocuğunun nafakasını helâlden kazanmak için çalışmalı. Yiyip içmekte orta hâlde olmayı gözetmeli. Gevşeklik verecek kadar çok yememeli. İbadet yapamayacak kadar da perhiz etmemeli. Evliyanın büyüklerinden Şâh-ı Nakşibend “kuddise sirruh” hazretleri buyurdu ki: "İyi ye, iyi çalış!" 

Sözün kısası, ibadet ve iyilik yapmaya yardımcı olan her şey, iyi ve mübarektir. Bunları azaltanlar da yasaktır. Her iyi işte, niyete dikkat etmeli. İyi niyet olmadıkça, o işi yapmamalı.

Muhammed bin Alyân hazretlerine "Allahü teâlânın razı olduğu nasıl anlaşılır?" dediklerinde, "Taatin, yani Allahü tealanın beğendiği şeylerin tatlı ve günah işlemenin de acı gelmesinden anlaşılır" buyurdu.
Vakitleri, çalışmakla, zikir, fikir [Allahü teâlâyı anmakla, tefekkürle] ve ibadetle geçirmeli. Eğlenecek zaman, öldükten sonradır! [Doğru yolda olmak Ehli sünnet olmaktır] Ehl-i sünnet olmak, dört mezhepten birinde olmak demektir. Lüzumsuz, faydasız sözlerle, zamanları zayi etmemeli.
[Zararlı kitapları, gazeteleri, internet sitelerini okumamalı, böyle radyoları, televizyonları dinlememeli, seyretmemeli. İslâm düşmanlarının kitapları, gazeteleri, radyoları, televizyonları, dinimizi, İslamiyet’i yok etmek için sinsice çalışıyor. Gençleri, dinsiz, ahlâksız yapmak için, plânlar kuruyorlar. Bunların tuzaklarına düşmemeli.]