Namazı vaktinde kıldığını bilmek

21/08/2022 Pazar Köşe yazarı O.Ü

Bir namaz, vakti gelmeden önce kılınırsa, sahih olmaz. Hem de, büyük günah olur.

 

Sual: Beş vakit namazı kılarken, vaktin girdiğini ve namazı vakti içinde kıldığını bilmek de, bir Müslüman için şart mıdır?

Cevap: Akil ve baliğ olan, yani aklı olup, evlenme yaşına gelmiş olan her Müslüman erkeğin ve kadının, her gün beş vakit namazı, vakitlerinde kılmaları farzdır. Bir namaz, vakti gelmeden önce kılınırsa, sahih olmaz. Hem de, büyük günah olur. Namazın sahih olması için, vaktinde kılmak lazım olduğu gibi, vaktinde kıldığını bilmek, şüphe etmemek de farzdır.

İbadetlerin vakitlerini tayin ve tesbit etmek, yani anlayıp anlatmak, din bilgisi ile olur. Fıkıh âlimleri, müctehidlerin bildirdiklerini fıkıh kitaplarında yazmışlardır. Bildirilmiş olan vakitleri, hesap etmek caizdir. Hesap ile bulunanların, din âlimleri tarafından tasdik edilmesi şarttır. Namaz vakitlerini ve kıbleyi hesap ile anlamanın caiz olduğu İbni Âbidinde ve Fetâvâ-i Şem-süddîn Remlîde yazılıdır. Mevdû'ât-ul-ulûmda diyor ki:

“Namaz vakitlerini hesap etmek, farz-ı kifayedir. Müslümanların, namaz vaktinin başını ve sonunu güneşin hareketinden veya âlimlerin tasdik ettiği takvimlerden anlamaları farzdır.”

Sual: İnsanlara kendini akıllı göstererek veya onları güldürerek yahut başkaları ile alay ederek söylenen sözlerde de imanın gitme tehlikesi olabilir mi?

Cevap: Akıllı, bilgili, edebiyatçı olduğunu göstermek için veya yanındakileri hayrete düşürmek, güldürmek, sevindirmek veya alay etmek için söylenen sözlerde küfr-i hükmiden yani imanın gitmesinden korkulur. Gadab, kızgınlık ve hırs ile söylenen sözler de böyledir. Bunun için insan, sözünün ve işlerinin neye varacağını düşünmelidir. Her şeyde dinini kayırmalıdır. Hiçbir günahı, küçük görmemelidir. Bir kimse, küçük günah işlese, buna tövbe et denildiğinde, tövbe edecek bir şey yapmadım ki dese, yahut niçin tövbe edeyim dese, küfür olur, iman gider.

Sual: Küçük çocukların oynamaları için oyuncak bebek yapmanın, satın almanın ve bunları çocukların oynamasının mahzuru var mıdır?

Cevap: Çocuklara oynamak için bebek almak, imâm-ı Ebû Yusuf hazretlerine göre caizdir.

Sual: Küfür, imansız olmaktan sonra, bir Müslüman için en büyük günah hangisidir?

Cevap: Şirkten yani küfürden, yani imansızlıktan sonra, en büyük günah, bidat itikadında olmaktır.