Cehennemin tabakaları -2-

23/07/2024 Salı Köşe yazarı R.A

Hutame, Cehennem'in beşinci tabakasıdır. burada; ateşe, öküze tapanlar, Budistler, Brahmanlar yanacaklardır...

Dünkü makâlemizde, 1. tabaka olan Cehennem’den bahsettik. Şimdi de, Cehennem’in diğer tabakaları hakkında üçer-beşer kelime söyleyelim:

 

“Saîr”: Cehennem'i meydâna getiren tabakaların ikincisi. Burada Tevrât'ı değiştirenler yanacaklardır.

 

Allahü teâlâ, Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyuruyor ki:

 

“...Yahûdîlerden kimi, Muhammed aleyhisselâma îmân etti, kimi de ondan yüz çevirdi. O îmân etmeyenlere saîr alevi kâfîdir.” (Nisâ sûresi: 55)

 

“Sakar”: “Cehennem'i meydâna getiren tabakalardan üçüncüsü. Burada İncîl'i değiştirenler azâb göreceklerdir.

 

Allahü teâlâ, Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyuruyor ki:

 

“Ben, onu (Velîd bin Muğîre'yi) Sakar'a atacağım. Sakar'ın ne olduğunu bilir misin? Hem o Cehennem, bedeninden hiçbir eser bırakmaz (hepsini helâk eder), hem yine eski hâline getirip (aynı azâbı yapmaya) devâm eder.” (Müddessir sûresi: 26-27)

 

“Cahîm”: Cehennem'in dördüncü tabakasına verilen ad. Güneşe ve yıldıza tapanların azâb görecekleri Cehennem.

 

Allahü teâlâ, Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyuruyor ki:

 

“Cahîm ise, azgınlara apaçık gösterilmiştir. Ve onlara, Allahü teâlâyı bırakıp ibâdet ettikleriniz hani nerede? Size yardım edebiliyorlar mı? Yâhut kendilerini (azâbdan) kurtarabiliyorlar mı? denir.” (Şuarâ sûresi: 91-93

 

“Hutame”: Cehennem'in beşinci tabakası. “Cehennem'in beşinci tabakası olan Hutame'de; ateşe, öküze tapanlar, Budistler, Brahmanlar yanacaklardır.” (Senâullah Dehlevî)

 

Allahü teâlâ, Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyuruyor ki:

 

“Arkadan çekiştirmeyi, yüze karşı eğlenmeyi ve başkalarını ayıplamayı ve servet biriktirip onu saymayı âdet edinenlere veyl (yazıklar) olsun! O, mâlın kendisini ebedî kılacağını mı zanneder? Hayır! Yemîn ederim ki o, Hutame'ye atılır. Hutame’nin ne olduğu sana söylendi mi? O, Allahü teâlânın tutuşturulmuş, yandıkça tırmanıp kalblerin tâ üstüne çıkan ateşidir.” (Hümeze sûresi: 1-7)

 

“Lazâ”: Hiçbir dîne inanmayanlar ile müşriklerin (Allahü teâlâya ortak koşanların) azâb görecekleri, Cehennem'in altıncı tabakasıdır.

 

Allahü teâlâ, Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyuruyor ki:

 

“Şüphe yok ki hem âhiret, hem dünyâ bizimdir. İşte sizi, alevlendikçe alevlenen Lazâ ateşi ile korkuttum. Oraya ancak kâfir olan (Peygamberini) inkâr eden ve (îmândan) yüz çevirenler girerler.” (Leyl sûresi: 13-15)

 

Cehennem'de bir vâdînin adı da, “Veyl”dir.

 

Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:

 

“Hayır, biz, hakkı bâtılın tepesine atarız da, onu parçalar. Bir de bakarsın o anda (bâtıl) mahv olmuştur. (Allah çocuk edinmiştir, melekler Allah'ın kızlarıdır gibi) Allah'a isnâd ettiğiniz (noksân) vasıflardan dolayı sizin için Veyl vardır.” (Enbiyâ sûresi: 18)

 

“Çok Müslümân evlâdı, babaları yüzünden Veyl ismindeki Cehennem'e gideceklerdir. Çünkü bunların babaları, yalnız para kazanmak ve keyif sürmek hırsına düşüp ve yalnız dünyâ işleri arkasında koşup, evlâdlarına Müslümânlığı ve Kur'ân-ı kerîmi öğretmediler. Ben, böyle babalardan uzağım. Onlar da, benden uzaktırlar. Çocuklarına dînlerini öğretmeyenler, Cehennem'e gideceklerdir.” (Hadîs-i şerîf-İhyâ)