Müslüman, bedenen ve rûhen temiz olmalıdır...

24/07/2024 Çarşamba Köşe yazarı H.Y

Beden temizliği yanında ruh temizliğinin önemi büyüktür. Müslüman, muhakkak iyi ahlaklı ve faziletli olmalıdır.

İslâmiyet ve sağlığımız -14-

 

İslâmiyet, hasta olmamak ve hastalıktan kurtulmak için, insanın vücûdunun, eşyasının, yiyeceklerinin temiz olmasını emrediyor...

 

Ağzımızın temizliği, genel beden temizliğimiz içerisinde önemli bir yer tutar. Çünkü ağız bedenin kapısıdır. Yenilen bir şey oradan geçmektedir.

 

Ağızdaki dişlerin de önemi büyüktür. Bu konuda dikkat edilecek husus; dişlerimizi temiz tutmak, aşırı sıcak ve aşırı soğuk yemeklerden, sert yiyeceklerden korumaktır. Çünkü bunlar dişleri zedeler, çizer ve diş minesinin çatlamasına sebebiyet verebilir. Sonunda da diş çürümeleri ortaya çıkar. Çizilen, zedelenen, çatlayan yerlere çeşitli mikroplar yerleşmekte ve hemen çoğalmaya başlayarak tahribata girişmektedir. Çürük bir diş, sadece ağrılara sebebiyet vermekle kalmaz, daha birçok rahatsızlığa ve hastalıklara sebep olmaktadır. Bunun içindir ki, diş temizliği ve bakımı çok önemlidir.

 

Bugünkü tıbbın bildirdiğine göre ağız sağlığında, dişlerin temizlenmesinde misvağın önemi büyüktür. Diş macunları ağızdaki faydalı ve zararlı mikropları öldürmektedir. Fakat misvak sadece zararlı mikropları öldürüyor. Bu bakımdan devamlı misvak kullanan kimselerin dişlerinde çürük olmaz. Hatta dişlerinde çürük olanların çürüklükleri ilerlemez. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: 

 

(Eğer ümmetime ağır geleceğinden korkmasaydım, her namazda onlara misvak kullanmayı emrederdim)

 

(Niçin sararmış dişleriniz ile huzuruma giriyorsunuz? Misvak kullanınız!)

 

(Misvağa devam edin, zira misvak hem ağız temizliğidir, hem de Allah’ın razı olacağı şeydir.)

 

Beden temizliği yanında ruh temizliğinin önemi büyüktür. Müslüman, muhakkak iyi ahlaklı ve faziletli olmalıdır. İslam dini, baştan başa ahlak ve fazilettir.

 

İslam dininin, dostlara ve düşmanlara karşı yapılmasını emrettiği iyilik, adalet, cömertlik, akılları şaşırtacak derecede yüksektir. Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: 

 

(İyi huyları tamamlamak, iyi ahlakı dünyaya yaymak için gönderildim.)

 

(İmanı yüksek olanınız, ahlakı güzel olanınızdır.) 

 

İman bile ahlak ile ölçülmektedir. Bir Müslümanın ruhunun temizliği esastır. İslâmiyetin gösterdiği yolda giden, maddi ve manevi kusurda bulunmayan kimsenin hayatı hastalıkla geçmez. Fakat peygamberlerden başka herkes nefsine uyabilir. Günah işleyebilir. Dine uygun yaşamakta gevşek davranarak hasta olan kimse ilaç almalı, perhiz etmeli, fakirlere sadaka nezretmeli (adamalı) ve sık sık sadaka vermelidir.