Köy düğünlerinde, oyun için, bir erkeğe kız elbisesi giydirip kaçırıyorlar. Kızlara da erkek elbisesi giydiriliyor. Böyle yapmak uygun oluyor mu?

Kadınlara ve erkeklere benzemek

CEVAP
Oyun için, şaka için de olsa, erkek zaruretsiz kadın elbisesi giymemelidir. Peygamber efendimiz, erkek kılığına girerek mızrak kuşanmış bir kadını görünce, (Erkeklere benzeyen kadınlara ve kadınlara benzeyen erkeklere Allah lanet etsin!) buyurdu. (Taberani)

Resulullah efendimiz, el ve ayaklarını kınalayıp kadınlara benzemeye çalışan birini sürgüne göndermiştir. (Ebu Davud)

Bir hadis-i şerif meali:
(Ana-babasına asi olan, erkeklere benzemeye çalışan kadın ve deyyus Cennete giremez.) [Nesai]

Bu günahları veya başka büyük günahları işleyen bir kimse, eğer iman ile ölürse, günahlarının cezasını çektikten sonra Cennete girer.

Büyük günaha devam edenlerin, imanlı olarak ölmeleri zordur. Onun için her günahtan kaçmalıdır!

Erkeklerin saç uzatması
Sual: 
Erkeğin, kadınlar gibi saç uzatıp, toka, kolye, bilezik ve küpe takması caiz midir?
CEVAP
Kadınlara benzemek olur, kesinlikle caiz değildir. Bu konuda din kitaplarımızdaki bilgiler şöyledir:
Kadının ve erkeğin, tıraşta, giyinmekte karşı cinse benzemesi haramdır. (S. Ebediyye)

Erkeklerin yanak üzerine saç uzatarak, kadınlara benzemeleri haramdır. (Hadika)

Peygamber efendimiz buyuruyor ki:
(Erkeğe benzemeye çalışan kadın, kadına benzemeye çalışan erkek bizden değildir.) [İ.Ahmed]

Benzemek niyeti olmasa da, erkeğin boynuna kolye, koluna bilezik ve kulağına küpe takması, kadınlara benzemek olur ve caiz değildir.

Favori bırakmak
Sual:
 S. Ebediyye’de, (Kadınlara benzemek için sakal kazıtmak, çeneyi kazıyıp, yanaklar üzerinde uzatmak haramdır. Kadınlara benzemeyi düşünmeyip, genç ve güzel görünmek için sakal kazımak mekruhtur) deniyor. Kulaklara kadar favori uzatmak da mekruh olur mu?
CEVAP
Favori uzatan kadınlara benzemiş olmaz. Kitapta, (Yanaklar üzerinde uzatmak) ifadesi geçiyor. Favori yüzde, sakal biten yerde oluyor. Sadece favoriye sakal da denmez, ama yine de favori uzatmak uygun değildir.

Erkeklerin, kadınlara benzemek niyetiyle omuzlarına kadar saçlarını uzatmaları veya Budist rahiplerine benzemek niyetiyle saçlarını tamamen kazıtmaları tahrimen mekruhtur. Böyle bir niyet olmazsa mekruh olmaz.

Karşı cins elbisesi giymek
Sual:
 Evde, namaz kılmak gibi herhangi bir ihtiyaç halinde, karı koca birbirinin elbisesini giymesi caiz midir, karşı cinse benzemek olur mu?
CEVAP
Caizdir, bir ihtiyaç için olunca mahzuru olmaz. Karşı cinse benzemek olmaz.

Kadınlara benzemek
Sual:
 Erkeklerin, konuşmalarıyla, hâl ve hareketleriyle kadınlara benzemeleri günah olur mu?
CEVAP
Evet, günah olur. Şarkı türkü söyleyen ve kadın gibi davranan erkekler, tevbe edinceye kadar tazir edilir. (Hindiyye)

Karşı cinse benzemek
Sual: Kütüb-i Sitte’de, (Erkekleşen kadınlara, kadınlaşan erkeklere lânet olsun) diye bir hadis gördüm. Erkekleşmek, kadınlaşmak ne demektir? Erkekken kadın, kadınken erkek olmak mıdır?
CEVAP
Hayır, herhangi bir ameliyatla, erkek iken kadın, kadın iken erkek olunmaz. Doğuştan hünsa olabilir. Yani kadın zannedilir de erkek olduğu sonradan meydana çıkabilir. Yahut erkek zannedilir de, kadın olduğu meydana çıkabilir. Bu, ayrı bir husustur.

Âlimlerimiz, (Kadın elbisesi giyen erkeğe ve erkek elbisesi giyen kadına lânet olsun) hadis-i şerifinin, yukarıdaki hadis-i şerifi açıkladığını, benzemekteki maksadın giyinişte, konuşmakta, hâl ve harekette, karşı cinse benzemek olduğunu bildirmektedir.

Ahlâkını, hareketlerini, sözlerini ve şeklini kadınlara benzeten kimseye (Muhannes) denir. Bunlar için hadis-i şerifte, (Kendilerini kadınlara benzeten erkeklere ve erkeklere benzeten kadınlara, Allah lânet etsin!) buyuruldu. Zaruret olmadan erkekler gibi giyinen ve onlar gibi tıraş olan, erkeklere mahsus işleri yapan kadınlar, kadın gibi saçlarını uzatan ve süslenen erkekler, bu hadis-i şerife dâhil olmaktadır. (İslam Ahlakı)

Kadınların hayvana binmesi
Sual: Kadınların ihtiyaç hâlinde, deve, at, eşek gibi bir hayvana binmesi caiz değil midir?
CEVAP
Erkeğe benzemek, gösteriş yapmak niyetiyle veya bir ihtiyaçsız binmek caiz olmaz. İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki:
Hadis-i şerifte, Müslüman bir kadının hayvana binemeyeceği bildiriliyor. Eğer savaş, hac gibi dînî veya dünyevî bir zaruret varsa, binmesinde mahzur yoktur. (Redd-ül-muhtar)

Sual: Kadınların ve erkeklerin tıraşta, süslenmekte ve giyinmekte birbirlerine benzemelerinin dinimizce hükmü nedir?
Cevap:
 Kadınların ve erkeklerin tıraşta, süslenmekte ve giyinmekte birbirlerine benzemeleri haramdır. Erkeklerin yanak üzerine saç uzatarak kadınlara benzemelerinin haram olduğu, Hadîkada yazılıdır.

Sual: Kadınların, erkeklere benzemek niyeti olmadan, saçlarını kısaltmalarında dinen bir mahzur var mıdır?
Cevap:
 Bu konuda Hamevî, Eşbâh şerhinde diyor ki:
“Kadınların başlarındaki saçlarını, kazımakla veya kesmekle yahut ilaç ile izale, yani yok etmeleri tahrimen mekruhtur.” Erkeklere benzetmemek şartı ile saçlarını kulaklara kadar kısaltmalarının caiz olduğu da bildirilmiştir.