Ölülere yardımın zamanı

16/08/2022 Salı Köşe yazarı O.Ü

“Ölülere, dua ile, istiğfar etmekle yardım etmek, imdatlarına yetişmek lazımdır..."

 

Sual: Ölmüş olanlar için, sadaka vererek, okuyarak, dua ederek yapılan yardımları belli zamanlarda mı yapmak gerekir?

Cevap: Ölülere Kur’ân-ı kerim okumak, sadaka vermek, dua etmek gibi yardımları yapmak için, belli bir zamanı beklememeli, birinci günü yaparak, imdadına bir an önce yetişmelidir. Bu yardımları, yedinci, kırkıncı, elliüçüncü gecelere bırakmak, boğulmak üzere olan birine, biraz bekle yardıma birkaç gün sonra geleceğim demeye benzer. Muhammed Ma'sûm hazretleri Mektûbât kitabında buyuruyor ki:

“Âdet olarak, riya, gösteriş olarak değil de, Allah rızası için, fakirlere yemek, sadaka verip, sevaplarını meyyitin ruhuna göndermek, iyi olur ve büyük ibadet olur. Fakat, bunun belli gün veya gecede yapılması için güvenilir bir haber yoktur. Yani aslı yoktur.”

Ölüler için sadaka, mevlid gibi hayratın belli günlerde yapılmasının Müslümanlara Hıristiyanlardan sirayet etmiş olduğu anlaşılmaktadır. İmâm-ı Rabbânî hazretleri buyuruyor ki:

“Ölülere, dua ile, istiğfar etmekle, onun için sadaka vermekle yardım etmek, imdatlarına yetişmek lazımdır. Resulullah efendimiz buyurdu ki:

(Ölünün mezardaki hâli, imdat diye bağıran, denize düşmüş kimseye benzer. Boğulmak üzere olan kimse, kendisini kurtaracak birini beklediği gibi, meyyit de, babasından, anasından, kardeşinden, arkadaşından gelecek bir duayı gözler. Kendisine bir dua gelince, dünyanın hepsi kendine verilmiş gibi sevinmekten daha çok sevinir. Allahü teâlâ, yaşayanların duaları sebebi ile, ölülere dağlar gibi çok rahmet verir. Dirilerin de ölülere hediyesi, onlar için dua ve istiğfar etmektir.)

Sual: Zekât vermeyenin, yaptığı ibadetler boşa mı gider?

Cevap: Bu konuda Riyâd-un-nâsıhîn kitabında buyuruluyor ki:

“Emirülmüminin hazret-i Ali  buyuruyor: Resulullah  efendimiz, veda haccında buyurdu ki: (Malınızın zekâtını veriniz! Biliniz ki, zekâtını vermeyenlerin, namazı, orucu, haccı ve cihadı ve imanı yoktur.) Yani, zekât vermeyi vazife bilmez, farz olduğuna inanmaz, vermediği için üzülmez, günaha girdiğini bilmezse, kâfir olur.”

Sual: Lazım olan din bilgilerini öğrenmemek günah mıdır?

Cevap: İman edilecek şeyleri ve farzlardan, haramlardan meşhur olanları, lüzumu kadar öğrenmek farzdır, bunları öğrenmemek ise haramdır.