Başkası için yaptığımız duanın, kendimize de faydası var mıdır?

01/07/2020 Çarşamba Köşe yazarı H.Y

"Yavrucuğum! Sen başkalarına dua et ki, Allahü teâlâ hazretleri de seni başkalarının kalbine düşürsün."

 

 

Sabır, dua ve istigfar -8-

Bir gün, başkasına dua etmek nefsine ağır gelen ve bu yüzden sadece sevdiklerine dua eden küçük kız, annesine “Anne! Ben başkalarına inşallah dua ederim amma, ya onlar bana dua etmezse?” diye sorar. Bunun üzerine annesi, tebessümle ona şu altın nasihati yapar:

“Başkasına dua etmek nefsine ağır geldiğinden, onlara yaptığın duanın faziletini, dua almaktan daha az mı sanıyorsun kızım? Başkası için dua eden kişi, bak nelere kavuşur:

1. (Bir hayrın yapılmasına vesile olan, o hayrı yapan gibidir) hadîs-i şerîfinin sırrınca, eğer sen birine dua edersen ve senin bu duan vesilesiyle o kişi iyi bir hâle kavuşursa ve bu hâle kavuştuktan sonra da bir iyilik yaparsa, yaptığı iyiliklerle kazandığı sevaba sen de ortak olursun. 

 2. (Bir Müslümanın, yanında bulunmayan din kardeşine yapacağı dua kabul olunur. Bir kimse din kardeşine hayır dua ettikçe, yanında bulunan görevli bir melek “Duan kabul olsun, aynı şeyler sana da verilsin” diye ona dua eder) hadîs-i şerîf sırrınca, günahsız meleklerden dua almış olursun.

 3. Dua etmek başlı başına bir İbadet olduğundan, bir de ibadet sevabı kazanmış olursun.

 4. Sen başkaları için dua ettikçe (Merhamet) duyguların gelişir ve daha merhametli biri olursun. Allahü teâlâ, (Merhamet edenlerin en merhametlisi olduğundan) yaptığın dualar, Cenab-ı Allah’ın merhametini celbetmeye vesile olacaktır. 
 5. Eğer başkasına ettiğin dua, o kişinin sıkıntısının giderilmesine vesile olursa, Resûlullah Efendimizin “sallallahu aleyhi ve sellem”; (Kim ki bir mümin kardeşinin ihtiyacını temin ederse, mahşer günü ameller tartılırken terazinin başında duracağım. Benden imdat isteyince, ona mutlaka şefaat edeceğim) müjdesine mazhar olursun inşallah.

 6. Dua etmek, bir bakıma (Cömertlik) emâresidir. Sen cömert oldukça, (Ganî) ve (Kerîm) olan, cömertlerin en cömerdi Allah da sana daha çok cömert olur.

7. Yavrucuğum! Başkaları için dua etmek, seni vermeye alıştırır. (Veren el alan elden üstündür) sırrındaki üstünlüğe mazhar olabileceğin gibi, veren ve vermeye çalışan insan, vermeye alıştığından “Canını dahi kolay verir, kolay teslim eder” sırrınca, kendine de yatırım yapmış olursun.

 8. Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” şöyle buyurmuştur: (Kim, bütün müminlerin affedilmesi için istiğfâr ederse, Allah teâlâ ona her bir mümin için bir hasene yazar.) Yaptığın dua, Ümmet-i Muhammedin dualarına eklediğinde, senin de bu sevaptan nasibin olur.

9. Yavrucuğum! Sen başkalarına dua et ki, Allahü teâlâ hazretleri de seni başkalarının kalbine düşürsün. Sen de onların duasını alasın!

İşte böyle, başkaları için dua eden kişi, bu saydığımız kazançları elde ederken, başkası için dua etmenin kazancı, dua almanın kazancından daha az olabilir mi?