Kur’ân-ı kerim okunacağı zaman...

06/10/2019 Pazar Köşe yazarı O.Ü

“Kur’ân-ı kerim, İslamiyete uyan hafızlara şefaat edecektir..."

 

Sual: Kur’an-ı kerim okunacağı zaman nelere dikkat etmeli ve Mushaf'ı nasıl tutmalıdır?

Cevap: Konu ile alakalı olarak Riyâd-un-nâsıhînde deniyor ki:

“Kur’an-ı kerim, İslamiyete uyan hafızlara şefaat edecektir. Müslimdeki hadis-i şerifde; (Kur’an-ı kerim, okuyanlarına, ya şefaat edecek veya düşman olacaktır) buyuruldu. Bir hadis-i şerifte de; (Kur’an-ı kerim okuyan çok kimse vardır ki, Kur’an-ı kerim, onlara lanet eder) buyuruldu. Kur’an-ı kerimi abdestli olarak okumak, sağ el ile tutmak, dizden aşağı koymamak, bitirince açık bırakmamak, başka şey yaparken kapayıp yüksek bir yere koymak, okurken konuşmamak, konuşursa, tekrar Eûzü okuyarak başlamak lazımdır. Mushaf'ı ve Kur’ân-ı kerim bulunan teybi ayağa kalkarak almalıdır.”

             ***

Sual: Müslümanlıktan çıkan bir kimse, Müslüman olan babası vefat ettiği zaman, babasının mirasından pay alması dinen uygun mudur?

Cevap: Müslüman evladı olduğu hâlde, helale, harama, farzlara, namaza, gusle ehemmiyet vermeyen, bunları inkâr eden, pişman da olmayanın imanı gider ve böyle olan bir kimse, Müslümandan miras alamaz.

             ***

Sual: Dört rekatli farz bir namazı, cemaatle kılarken, ikinci rekatinde imam oturmazsa, cemaat de oturmaz mı?

Cevap: İmam, dört rekatli farz namazın, ikinci rekatinde oturmazsa, cemaat de oturmaz. Namazın sonunda secde-i sehv yapılır.

             ***

Sual: Bir kimse, Müslümanlıktan çıkmayı düşündüğü veya  çıkmayı istediği zaman imanı gider mi?

Cevap: Kâfir olmayı isteyen kimse, buna niyet ettiği anda kâfir olur. Başkasının kâfir olmasını isteyen kimse, küfrü beğendiği için istiyorsa, kâfir olur. Kötü, zalim olduğundan, zulmünün cezasını cehennemde çekmesi için istiyorsa, kâfir olmaz.

             ***

Sual: Namazda aşırı nağme yaparak ve şarkı kalıplarına uyarak sureleri okuyan bir imamın arkasında kılınan namaz kabul olur mu?

Cevap: Konu ile alakalı olarak Halebîde deniyor ki:

“Teganni ile yani şarkı kalıplarına uyarak okuyan bir imam arkasında kılınan namazın iadesi, tekrar kılınması lazımdır.”

             ***

Sual: İş görenler ve uyuyanların yanında, yüksek sesle Kur’ân-ı kerim okumanın, dinimiz açısınan bir mahzuru var mıdır?

Cevap: Konu ile alakalı olarak Halebîde deniyor ki:

“İş görenler ve yatanlar arasında, yüksek sesle Kur’ân-ı kerim okunursa, okuyan günaha girer.”