Zilhicce ayının fazîleti

10/06/2024 Pazartesi Köşe yazarı R.A

6 Haziran 2024 Perşembe günü, “Harâm aylar”ın 3.sü, hicrî-kamerî senenin 11.si olan Zil-ka’de ayının son günü yani 29’u idi. 7 Haziran 2024 Cuma günü ise, Zilhicce’nin ilk günü yani 1 Zil-hicce 1445 idi.

 

Bilindiği üzere, Zilhicce ayı, harâm ayların 4.sü, hac aylarının 3.sü ve hicrî-kamerî senenin de 12. ayı ve sonuncusudur. Bu ay (Zil-hicce), hem “el-Eşhüru’l-hurum=Eşhür-i hurum” denilen “harâm aylar”dan, hem de “eşhüru’l-hac” denilen “hac ayları”ndandır. Bilindiği gibi, “Harâm aylar”: Muharrem el-harâm, Receb el-ferd, Zil-ka’de ve Zil-hicce aylarıdır. “Hac ayları” da: Şevvâl ve Zilka'de ayları ile Zilhicce'den ilk on gündür.

 

İnşâallah, 16-19 Haziran 2024, 10-13 Zilhicce 1445 günlerinde, senenin dînî 2 bayramından 2.si olan Kurbân Bayramı günlerini idrâk etmiş olacağız.

 

Sevgili Peygamberimiz, idrâkiyle şereflendiğimiz mübârek Zilhicce Ayı’nın fazîletine dâir muhtelif hadîs-i şerîflerinde buyurdu ki:

 

“Allahü teâlâ, ibâdetler içinde, Zilhiccenin ilk 10 gününde yapılanları daha çok sever. Bu günlerde tutulan bir gün oruca, bir senelik [nâfile] oruç sevâbı verilir. Gecelerinde kılınan namaz, Kadir gecesinde kılınan namaz gibidir. Bu günlerde çok tesbîh, tehlîl ve tekbîr okuyunuz!”

 

“Allah indinde, Zilhiccenin ilk 10 gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bu günlerde tesbîhi (Sübhânallah demeyi), tahmîdi (El-hamdü lillah demeyi), tekbîri (Allahü ekber demeyi) ve tehlîli (Lâ ilâhe illallah demeyi) çok yapın (bunları çok söyleyin).

 

“Zilhicce ayının ilk 10 gününün hayrından mahrûm olanlara yazıklar olsun! Bilhassa 9. günü oruçla geçirmelidir! Onda, o kadar çok hayır vardır ki, saymakla bitmez.”

 

“Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan oruç, bir yıl oruç tutmaya, bir gecesini ihyâ etmek de, Kadir gecesini ihyâ etmeye bedeldir.”

 

“Fazîlette, bu günlerin her biri, 1.000 güne, Arefe günü ise 10.000 güne eşittir.”

 

“Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutana, Allahü teâlâ, her günü için bir yıllık oruç sevâbı verir.”

 

“Zilhiccenin ilk 9 gününde oruç tutan, her günü için, helâl malından 100 köle âzât etmiş veya Allah yolundaki mücâhidlere 100 at vermiş veya Kâbe’ye kurbân için 100 deve göndermiş gibi sevâba kavuşur.”

 

“Zilhicce ayının ilk 10 gecesi içinde yapılan her amele, 700 misli sevâp verilir.” [Bunları yapabilenlere ne mutlu! Mübârek olsun.]

 

Eshâb-ı kirâmın önde gelenlerinden olan Ebüd-derdâ (radıyallahü anh) buyurmuştur ki: “Zilhicce ayının ilk 9 günü oruç tutmalı, çok sadaka vermeli, çok duâ ve istiğfar etmelidir! Çünkü Muhammed aleyhisselâm, “Bu 10 günün hayır ve bereketinden mahrûm kalana yazıklar olsun” buyurdu. Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutanın, ömrü bereketli olur, malı çoğalır, çoluk çocuğu belâlardan muhâfaza olur, günâhları affolur, iyiliklerine kat kat sevap verilir, ölürken kolay can verir, kabri aydınlanır, mîzânda sevâbı ağır gelir ve Cennette yüksek derecelere kavuşur.” [Bunlar gerçekten çok büyük müjdelerdir.]