Sırat köprüsünde yedi sual...

06/03/2022 Pazar Köşe yazarı S.K

Sırat köprüsünde her Müslümana; imandan, namazdan, oruçtan, hacdan, zekâttan, gusülden ve kul hakkından sorulacaktır.

 

 

Sırat köprüsü, Allahü teâlânın emriyle, Cehennemin üstünde kurulacaktır. Cennetlik olanlar, köprüden kolayca geçerek, Cennete gideceklerdir. Cehennemlik olanlar, Sırattan geçemeyip, Cehenneme düşeceklerdir.

Ahirette, sırat köprüsünde her Müslümana, imandan, namazdan, oruçtan, hacdan, zekâttan, gusülden ve kul hakkından olmak üzere yedi sual sorulacağı bildirilmiştir.
1- İman: İman, Amentü’de bildirilen altı hususa inanmaktır. İmanı olmayanlar Cehenneme girip sonsuz kalacaktır. Onun için imanı gideren hususları iyice öğrenmeliyiz. Mesela İslamiyet’in herhangi bir hükmünü hafif görenin veya (Bu zamanda böyle olmaz) diyenin imanı gider. Ümmet-i Muhammed’den olup, itikadı bozuk olanlar Cehennem’e girerlerse de zerre kadar imanları olduğu için, orada sonsuz kalmazlar. İman, Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirdiklerine uygun olmalıdır. Dört mezhep [Hanefi, Şafii, Maliki, Hanbeli] âlimlerine, Ehl-i sünnet âlimi denir.

2- Namaz: Şartlarına uygun şekilde kılınmalı ve hiçbir kaza namazı borcu olmamalı. Dinimizde imandan sonra en kıymetli ibadet namazdır. Namaz dinin direğidir. Namazını devamlı ve doğru olarak kılan, dinini ayakta durdurmuş olur. Namazı kılmayan dinini yıkmış olur. Kıyamette imandan sonra ilk soru namazdan olacaktır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Namaz, Allahü teâlânın hoşnut olduğu bütün amellerin en üstünüdür. Kabirde ışık, Sırat köprüsünü yıldırım gibi geçiricidir.) [M.Cenne]
3- Oruç: Orucu severek tutmalı. Çok faziletlidir. Allahü teâlâ, hadis-i kudside, (Her iyiliğe, 10 mislinden 700 misline kadar sevab verilir, fakat oruç bana mahsustur, onun mükafatını ben veririm) buyurdu. (Buhârî) İmsak ve iftar vakitleri için temkin müddetini dikkate alan doğru takvimlere uymalıdır.
4- Hac: Haccın şartlarını iyice öğrenip yerine getirmeli. Mesela Arefe günü Arafat’ta vakfeye durmayanın haccı sahih olmaz. Onun için Zilhicce ayının hilâlini gözetlemek ve Arefe gününü doğru şekilde tespit etmek gerekir.
5- Zekât: Zekâtı verilmeyen mal, para, Cehennem ateşinde kızdırılıp, sahibinin alnına, böğrüne, sırtına mühür gibi basılacaktır. Zekât, şartlarına uygun şekilde verilmelidir.
6- Gusül: Guslün şartlarına dikkat etmeli, gusül ilmihal kitaplarına uygun olmalı. Çoluk çocuğa da büluğ çağına gelmeden gusül abdestini öğretmelidir.
7- Kul hakkı: Üzerinde kul hakkı olanın sevabı alınıp hak sahibine verilecek, sevabı yoksa onun [hak sahibinin] günahı buna yüklenecektir. Hırsızlık ve gasp, kul hakkı olduğu gibi, kalp kırmak, iftira ve gıybet etmek, bir kimseye sert konuşmak, sert bakmak dahi, hep kul hakkıdır. Kul hakkının önemini bilip bundan sakınan bir Müslüman, kesinlikle münakaşa etmez, kavga edemez, kalp kıramaz, çünkü kul hakkından korkar. Hele kalp kırarak kul hakkına girmek, çok büyük günahtır. Dinimizde bir müminin kalbini kırmak, 70 defa Kâbe'yi yıkmaktan büyük günahtır.