Kalbi kirlerden temizlemek için...

08/12/2022 Perşembe Köşe yazarı O.Ü

İhlas ile yapılan ibadetler, bilhassa namaz kılmak, kalbi temizler.

 

 

Sual: Bir kimse, kalbindeki küfür, zulmet kirlerinden kurtulabilmek için ne yapması lazımdır?

Cevap: İnsanda iki türlü kalb vardır. Birisi, bildiğimiz, göğsümüzdeki et parçasıdır. Buna yürek diyoruz. İkincisi, bu et parçasında bulunan bir kuvvettir. Buna gönül diyoruz.

İslam âlimleri, kalb deyince, bu gönlü bildirmektedirler. İnanmak ve inanmamak, muhabbet, sevgi ve düşmanlık bu kalbde olur. İnsanın azaları, organları bu kalbin emrindedir.

Temiz kalbin sahibi akla uyar, hep iyi işler yapar. Kalbi bozuk, hasta olan, nefse uyar, hep zararlı işler yapar.

İhlas ile yapılan ibadetler, bilhassa namaz kılmak, kalbi temizler. Allahü teâlâ, kalbi bozan, hasta yapan şeyleri haram etmiştir. Günah işleyenin kalbi hasta olur. Günahın büyüklüğüne göre, hastalık hafif veya ağır olur.

Kalb hasta olunca, ibadet yapmak güç olur. Kalb hastalığının birinci ilacı, tövbe ve istiğfardır. Tövbenin kabul olması için, günahı terk etmek ve ibadet yapmak lazımdır.

Kalb hastalığının ilacı olan tövbenin kabul olması için, en faydalı ibadet, namaz kılmaktır. Her gün bir kerre namaz kılmak, çok kolaydır. Her gün beş kerre namaz kılmak, kalbi hasta olanlara güç gelir.

Hâlbuki, namaz çok kılınırsa, kalbde Allah sevgisi hasıl olur. Allah sevgisi zamanla kalbi doldurur. Saadetlerin en büyüğü, kalbe Allah sevgisini yerleşdirmektir.

Dünya işleri ile uğraşanların ve geçici olan dünya nimetlerine ve lezzetlerine kavuşmayı düşünenlerin kalblerinde Allah sevgisi kalmaz. İnsanı bu felaketten kurtaran en kuvvetli ilaç, kelime-i tevhid okumaktır. Bunun için, Allahü teâlâ, sonsuz merhametinden dolayı, her gün bir vakit değil, beş vakit namaz kılmayı emir buyurmuştur. Allahü teâlânın bu emri, insanlara sıkıntı vermek için değil, onları kalb hastalığından kurtarmak içindir.

 

Sual: Allahü tealanın rahmet kapısı, bütün kulları için her zaman açık mıdır?

Cevap: Râbia-i Adviyye hazretleri, adamın birinin, dua ederken;

-Ya Rabbi! Bana rahmet kapısını aç! dediğini işitince;

-Ey cahil! Allahü teâlânın rahmet kapısı, şimdiye kadar kapalı mı idi de, şimdi açılmasını istiyorsun? dedi.

Rahmetin çıkış kapısı her zaman açık ise de, giriş kapısı olan kalbler, herkeste açık değildir. Bunun açılması için dua etmek lazımdır.