Dünya, mücadele yeridir

09/07/2020 Perşembe Köşe yazarı O.Ü

Haram yoldan gelen mala, mülke 'dünya' denilmektedir...

 

Sual: Dünyanın mücadele yeri olduğu kitaplarda bildirilmiştir. Peki Müslüman olarak, ne ile nasıl mücadele edilecek ve bunları nereden öğreneceğiz?

Cevap: Dünya mücadeledir sözünü lüzumsuz sanmamalıdır. Yazın şiddetli sıcak ile, kışın karlı havada dondurucu soğuklar gibi, tabiat kuvvetlerine ve kötü kimselerin, kâfirlerin hile ve iftiralarına karşı manevi silahlarla ve maddi saldırılarına karşı mücadele hâlindeyiz. Düşmanla mücadele için, önce düşmanı iyi tanımak lazımdır. Yoksa, kendimizi koruyacağız derken, komşumuza, dostumuza zarar verebiliriz. İnsanın rahat yaşaması için, lazım olan şeylere mal ve mülk denir. İğneden, iplikten, eve, apartmana kadar, her şey maldır. Allahü teâlâ, bazı kimselere ve topluluklara, bazı malları kullanmak için, izin vermiştir. Bu mallar ve bir adamın zevcesi, çocukları, komşuları, akrabaları, onun faydalandığı şeyler olur. Herkes malını ve mülkünü, Allahü teâlânın izin verdiği kadar kullanır. Fazlasını kullanmak ve başkasının mülkünü kullanmak hiç caiz değildir.

“Mala, mülke olma mağrûr, deme var mı ben gibi. Bir muhalif yel eser, savurur harman gibi!” sözü meşhurdur.

Haram yoldan gelen mala, mülke dünya denilmektedir. Dünya, yani haram ve mekruhlar zararlıdır. Bir şeyin faydalı, zararlı olduğu, kitaplarda başka türlü bildirilmektedir. Bunlardan en doğrusu, Allahü teâlânın ayırdığı, bildirdiğidir.

          ***

Sual: İşlenen günahlara tövbe edilirse, bu günahlardan dolayı ahirette tekra ceza görme durumu olur mu?

Cevap: Allahü teâlâ, dünyada bütün insanlara acıyarak, faydalı şeyleri yaratıp göndermektedir. Dünyada iken, şartlarına uyarak, günahlarına tövbe etmiş olan müminlerin günahları ne kadar büyük olsa da, Allahü teâlâ ahirette, bunları muhakkak affedecektir. Tövbe etmeden ölen, Cehenneme gitmesi gereken müminlerden, dilediğini affedecek, Cennete kavuşturacaktır. Her canlıyı yaratan, her varı, her an varlıkta durduran, hepsini korku ve dehşetten koruyan yalnız Allahü teâlâdır.

          ***

Sual: Namazdaki rekatlerin başlangıcı ve bitiş yerleri, nerede başlar ve nerede biter?

Cevap: Her namazın ilk, birinci rekati, namaza durunca başlar, diğer rekatler ayağa kalkınca başlar ve tekrar ayağa kalkıncaya kadar devam eder. Son rekat ise, selam verinceye kadar devam eder.