Piyasaya kalp, sahte para sürmek!

06/01/2022 Perşembe Köşe yazarı O.Ü

Eline sahte para geçen, onu yok etmeli, kimseye vermemelidir.

 

Sual: Sahte para, altın ve benzerlerini yapıp piyasaya sürmek, böylece insanları aldatmak haram değil midir?

Cevap: Herkese yapılan zararlardan birisi de, piyasaya kalp, sahte para sürmektir. Bu sahte parayı alan, bunun sahte olduğunu anlamazsa, buna zulmedilmiş olur. Alan kimse, bunun sahte para olduğunu anlayıp; o da başkasına, başkası da, bir diğerine verirse birbirlerini zincirleme aldatmış olurlar. Elden ele dolaştıkça, günahı, hep birinci kimseye de yazılır. Bunun için;

“Bir sahte lira vermek, yüz lira çalmaktan daha fenadır” buyurmuşlardır. Çünkü, hırsızlığın günahı bir kerredir. Sahte para vermenin günahı ise, öldükten sonra bile devam eder. En zavallı kimse, ölüp gittiği hâlde, bıraktığı kötülük sebebi ile günahı tükenmeyen kimsedir. Öldükten senelerce sonra günahı yazılır ve azabını çeker.

Bunun için eline sahte para geçen, onu yok etmeli, kimseye vermemelidir. İnsan paraları iyi tanımalı ve aldanmamaktan ziyade, kimseyi aldatmamaya dikkat etmelidir. Bilmeyerek alıp vermek de günahtır. Çünkü;

“İnsanın, başına gelen her işin, dindeki ilmini öğrenmesi vaciptir” buyurulmuştur. Yok etmek niyeti ile, kalp, sahte para almak sevaptır. Ayarı bozuk maden paraları yok etmemeli, söyleyerek emin kimselere, devlet yetkililerine vermelidir. Hile edecek kimselere vermesi, silahı yol kesen eşkıyaya satmaya benzer ki, haramdır.

Sual: Gıda maddelerinin bol olduğu, insanların rahat alabileceği zamanlarda, bu maddelerden bolca alıp depolamak da haram olur mu?

Cevap: Gıda maddelerinde ihtikârın haram olması, az bulundukları zamandadır. Çok olup, herkes kolay alabilirse, ihtikâr yani piyasadan mal alıp depolamak haram olmaz. Fakat, böyle zamanlarda da, mekruh olur. Çünkü, insanların zararını beklemek, iyi değildir.

Sual: Üreticiden toptan alınan veya dışarıdan getirilen malları, insanları aldatmadan mevcut piyasa fiyatı ile satmanın mahzuru olur mu?

Cevap: Bu konuda Peygamber efendimiz buyuruyor ki:

(Bir kimse, hariçten gıda maddesi satın alıp, şehre getirir ve piyasaya göre satarsa, sadaka vermiş gibi sevap kazanır veya köle azad etmiş gibi sevap kazanır.)

Sual: Bir kimsenin, namazda ah, of gibi sesler çıkarması namazına zarar verir mi?

Cevap: Namaz kılarken ah, of gibi inlemek, ses çıkarmak namazı bozar.