İyiler iyileri, kötüler kötüleri sever

13/08/2024 Salı Köşe yazarı O.Ü

Sual: Her insan, kendi yaratılışına uygun olanları mı sevip onlarla dost olabilir?

 

Cevap: Hadis-i şerifte; (Herkes, kendisine ihsan edeni sever. Bu sevgi, insanın cibilliyetinde, yaratılışında mevcuttur) buyuruldu. Nefsine düşkün olan, nefsinin arzularına kavuşmak için kendisine yardım edenleri sever. Akıl ve ilim sahibi ise, medeni insan olmasına yardım edenleri sever. Kısacası, iyiler, iyileri sever. Fena, kötü kimseler de, kötüleri severler. Bir kimsenin sevdiklerine, arkadaşlarına bakarak, onun nasıl adam olduğu anlaşılır.

 

Sual: Bir Müslüman, Müslüman olsun olmasın diğer insanlara karşı nasıl davranmalıdır?

 

Cevap: Dosta, düşmana, Müslümana, gayr-i müslime, bidat sahiplerinden başka, herkese, tatlı dil ve güler yüz göstermelidir. İnsanlara yapılacak en faydalı ihsan, en kıymetli hediye, tatlı dil ve güler yüzdür. İneğe tapanları görünce, ineğin ağzına saman vererek, düşman olmalarına mâni olmalıdır. Kimse ile münakaşa etmemelidir. Münakaşa, dostluğu azaltır, düşmanlığı arttırır. Kimseye kızmamalıdır. Kızmak, sinir ve kalb hastalığı yapar. Hadis-i şerifte; (Gadab etme!) kızma buyuruldu.

 

Sual: Bir müminin başka bir mümün üzerinde hakkı var mıdır, varsa nelerdir?

 

Cevap: Müminin mümin üzerinde yedi hakkı vardır:

 

1-Davetine gitmek. 2-Hasta olunca ziyaretine gitmek. 3-Cenazesine gitmek. 4-Nasihat etmek. 5-Selam vermek. 6-Bir zalimin elinden kurtarmak. 7-Aksırdığında 'Elhamdülillah' deyince, 'Yerhamükellah' demek.

 

Sual: Bir Müslümanın hayırlı olup olmadığı anlaşılabilir mi, anlaşılabilirse bu nasıl olur?

 

Cevap: Müminin hayırlısı, kendisinde altı haslet bulunandır: 1-İbadet eder. 2-İlim öğrenir. 3-Fenalık, kötülük yapmaz. 4-Haramlardan sakınır. 5-Kimsenin malına göz dikmez. 6-Ölümü hiç unutmaz.

 

Sual: Yemek yerken de dikkat edilecek farzlar var mıdır?

 

Cevap: Yemek yemenin farzı dörttür:

 

1-Yediği zaman, doymayı ve içtiği zaman kanmayı, Allahü teâlâdan bilmek. 2-Helalinden yemek. 3-O yediklerinde kuvveti geçinceye dek, Allahü teâlâya kulluk etmek. 4-Eline geçene kanaat etmek.

 

Yemeğe başlarken, Allahü teâlâya ibadet etmek, Onun kullarına faydalı işler görmek ve Allahü teâlânın dinini, ebede saadet ve huzur yolunu bütün insanlara yaymak için kuvvet elde etmeye niyet etmelidir.