Çalışmak, helalden kazanmak

08/09/2020 Salı Köşe yazarı O.Ü

Hem ahiret için hazırlanmalı, hem de dünya ihtiyaçlarını kazanmalıdır.

 

Sual: Rızık ezelde takdir edilmiş diyerek çalışmamak, tembel tembel boş oturmak, dinimizce uygun mudur?

Cevap: Bu konuda Kimyâ-i se'âdet kitabında buyuruluyor ki:

“Bu dünya, ahiret yolcularının bir konak yeridir. İnsana burada yiyecek ve giyecek lazımdır. Bunlar ise çalışmadan ele geçmez. Her an mal kazanmak için uğraşan aldanmıştır. Hem ahiret için hazırlanmalı, hem de dünya ihtiyaçlarını kazanmalıdır. Fakat, bunları da, ahiret yolculuğunda lazım olduğunu düşünerek kazanmalıdır.

Kendinin ve çoluk çocuğunun ihtiyaçlarını helalden kazanmak, kimseye muhtaç kalmamak, cihat etmektir. Birçok ibadetlerden daha sevaptır. Resulullah sallallahü aleyhi ve sellem, bir sabah, Eshabı ile konuşurken, kuvvetli bir genç, erkenden dükkânına doğru geçti. Bazıları, erkenden dünyalık kazanmaya gideceğine, buraya gelip birkaç şey öğrenseydi iyi olurdu, deyince, Resulullah Efendimiz;

(Öyle söylemeyiniz! Eğer kimseye muhtaç olmamak ve ana, baba, çoluk çocuğunu da muhtaç etmemek için gidiyorsa, her adımı ibadettir. Eğer, herkese öğünmek, keyif sürmek niyetinde ise, şeytanla beraberdir) buyurdu. Başka hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:

(Bir Müslüman, helal kazanıp, kimseye muhtaç olmaz ve komşularına, akrabasına yardım ederse, kıyamet günü, ayın ondördü gibi parlak, nurlu olacaktır.)

(Doğru olan tüccar, kıyamette sıddıklarla ve şehitlerle beraber olacaktır.)

(Allahü teâlâ, sanat sahibi mümini sever.)

(En helal şey, sanat sahibinin kazandığıdır.)

(Ticaret yapınız! Rızkın onda dokuzu ticarettedir.)

(Kendini başkasından sadaka isteyecek hâle düşüreni, Allahü teâlâ yetmiş şeye muhtaç eder.)”

         ***

Sual: Sünnet, nafile namaz kılmanın mahzurlu olduğu vakitler var mıdır, varsa nelerdir?

Cevap: Nafile namaz kılmanın mekruh olduğu iki vakit vardır. Sabah tan yeri ağardıktan, güneş doğuncaya kadar, sabah namazının sünnetinden başka nafile kılınmaz. İkindiyi kıldıktan sonra, akşam namazından önce nafile kılmak mekruhtur. Cuma günü imam minbere çıkınca ve müezzin kamet okurken, diğer namazlarda imam namazda iken nafileye, yani sünnete başlamak mekruhtur. Yalnız sabah sünnetine başlamak mekruh değildir. Bunu da saftan uzak veya direk arkasında kılmalıdır. Cuma günü imam minbere çıkmadan başlanan sünneti tamamlamalı denildi.