Alkol kullananın yaptığı ibadet

13/07/2024 Cumartesi Köşe yazarı O.Ü

Sual: Alkol kullananın yaptığı ibadetler, kıldığı namazlar kabul olmaz mı?

 

Cevap: Peygamber efendimiz bir hadis-i şeriflerinde; (Bir yudum şerap içene, Allahü teâlâ üç gün gadab eder) buyurmuşlardır. Yani, buna tövbe etmedikçe, üç gün içindeki iyiliklerine sevap verilmez ve günahları affedilmez. Üç gün içinde ölürse, imansız gitmesinden korkulur. Bir kadeh içene, Allahü teâlâ kırk gün gadab eder...

 

Sarhoş olarak kılınan namaz sahih olmaz. Sarhoş olmayacak kadar az içkili olarak kılmak da mekruhtur. Çünkü, alkollü içkilerden herhangi birini keyif için bir damla bile içmek haramdır. Midesinde, elbisesinde azıcık haram bulunan kimsenin namazı mekruh olur. Gasbedilen yerde namaz kılmak da böyledir.

 

Sual: Afyon, esrar gibi şeyleri kullanmanın dinimizce hükmü nedir?

 

Cevap: Esrar otu ve afyon gibi katı cisimlerin akla zarar veren çok miktarları haramdır. İlaç için kullanmanın caiz olduğu İbni Âbidînde yazılıdır. Bunların fazlasına helal diyen, kâfir olmazsa da  bidat sahibi olur.

 

Sual: Dinimizde, taştan yapılmış heykellere ve duvarlara çizilen resimlere tapınmanın hükmü aynı mıdır?

 

Cevap: Bu konuda Tahtâvînin, İmdâd şerhinde deniyor ki: “Odundan, altından, gümüşten yapılmış insan heykeline, sanem denir. Taştan yapılan insan heykeline, vesen denir. Kumaşa, duvara ve başka yerlere yapılmış canlı ve cansız resimlerine, suret veya tasvir denir. Yalnız canlı resimlerine, timsâl denir. Saneme, vesene, surete ve timsâle tapınmak, onların fayda ve zarar yapacaklarına inanmak, şirk çeşitlerinden biri olur. Böyle tapınanlara, putperest ve müşrik denir.”

 

Sual: Evinde namaz kılacak olan bir kimse, ezan okuyacak ve kamet getirecek midir?

 

Cevap: Evinde yalnız veya cemaat ile vakit namazı kılan, ezan ve ikamet okumaz. Çünkü, camide okunan ezan ve ikamet evlerde de okunmuş sayılır. Fakat, okumaları efdal olur. Müezzinin sesini evden duymak lazım değildir. Camide ezan okunmazsa veya şartlarına uygun olmazsa, evde yalnız kılan ezan ve ikamet okur.

 

Sual: Bir mağazanın yanına ikinci  bir mağaza açılırsa, birinci mağaza sahibi buna mâni olabilir mi?

 

Cevap: Mecellenin 1288. Maddesinde deniyor ki:

 

“Bir kimsenin dükkânı yanına, başkası dükkân açarak, birincinin işi bozulsa, ikinci dükkân kapattırılamaz.”