"İhtiyaçsızlık azgınlığa sebep olur!.."

15/04/2022 Cuma Köşe yazarı A.D

Mal, silah gibidir. Kullanmasını bilmeyen, onunla kendisini helak edebilir. Bu bakımdan, kimisini zenginlik, kimisini fakirlik azdırır.

 

 

Dinimizde mal sahibi olmak kötü değildir. Kur'an-ı kerimde mala "hayır" adı verilerek övülmüştür. (Bekara 180)
Hadis-i şerifte de meâlen buyuruldu ki: (Mal, salih kimse için ne güzeldir.) [Taberani]

Dinimiz malı böyle övmüş, fakat mal hırsını, mal sevgisini yermiştir. Zengin olmak başka, mala muhabbet başkadır. Tamah mala muhabbettir. Tamahkâr insan malını hayırlı işlerde kullanamaz...

Mal, silah gibidir. Kullanmasını bilmeyen, onunla kendisini helak edebilir. Bu bakımdan mal, kimisi için iyi, kimisi için kötüdür. Kimisini zenginlik, kimisini fakirlik azdırır.

Mal ne kadar çok olursa hesabı vardır, haramdan kazanılmışsa azabı vardır. Kur’ân-ı kerimde meâlen buyuruluyor ki:
(Rabbin hakkı için, onların hepsine elbette hesap soracağız.) [Hicr 92] Ama insanlar bir hiç uğruna kendilerini ve etrafındakileri yakıp yıkıyor o nefsin azgınlığına bir türlü gem vuramıyor. Onun için Peygamber efendimizin “aleyhissalatü vesselam” nasihatlerinin en mühimlerinden biri de şudur:

(İşlerin ortalaması sizin için iyidir. İllâ çok olmasını isterseniz. Ama bilmezsiniz ki o sizin için felaket getirir) buyuruyor. Nitekim Allahü teala Kur'ân-ı kerimde meâlen buyuruyor ki: (İhtiyaçsızlık azgınlığa sebep olur)

Bir insanın bütün ihtiyaçları karşılanırsa bunun arkasından azgınlık gelir. Peygamber efendimiz “aleyhissalatü vesselam” buyuruyorlar ki:

(Ya Rabbi düşmanlarıma çok mal ver!)

Bu, Peygamber bedduasıdır. Onun için haddini bilmez zenginlerin akıbeti hiç iyi değildir. Hepsi bin kere pişman olacak ama fayda etmeyecektir. Biz, daima hayırlısını isteyelim...

           ***

Mûsâ aleyhisselâm zamanında fakir birisi vardı. Yoluna çıktı ve;

-Yâ Mûsâ! Tûr-i Sînâ'da bana da dua et, zengin olmak istiyorum, dedi. Mûsâ aleyhisselâm; 

-Hayırlısını iste dedi. Adam ısrârla "zengin olmak istiyorum" dedi... Bunun üzerine Mûsâ aleyhisselâm Tûr-i Sînâ'da kendisine dua etti...

Aradan bir müddet geçtikten sonra, Mûsâ aleyhisselâm o beldede celladın, birini öldürmek üzere olduğunu gördü. "Bu kimdir?" diye sorunca halk, "Bu zengin olması için sizden dua isteyen kişidir. Siz dua edince zengin oldu. Önce içkiye sonra kadına müptela oldu, sonra da zenginliğine güvenerek iyice azgınlaştı ve birini öldürdü; şimdi de kısas olarak kendini öldürüyorlar!.."

Din büyüklerimizin buyurduğu gibi; bizim için en iyi hâl, içinde bulunduğumuz hâldir...