Teknoloji herkesten alınır fakat kültür millî olmalı!

19/06/2022 Pazar Köşe yazarı S.K

“Biz Batı'dan almamız gereken şeyin teknoloji olduğunu; kültürün ise millî olması gerektiğini görememişiz.”

 

 

İslam dininde ilim -6-

İktisat profesörlerinden Ömer Aksu, 22 Ocak 1989’da Türkiye gazetesinde neşredilen beyanatında, "Bizde Batılılaşma hareketinin başlangıcı olarak 1839 Tanzimat Fermanı gösterilir. Biz batıdan almamız gereken şeyin teknoloji olduğunu; kültürün ise millî olması gerektiğini görememişiz. Batılılaşma hareketine, Hristiyanlığı benimseme olarak bakmışız. Mustafa Reşit Paşa'nın İngilizlerle yaptığı ticaret anlaşması, sanayileşmemize en büyük darbeyi vurmuştur" demektedir.

Osmanlı İmparatorluğunda, İskoç masonlarının hâkimiyeti devam etti. Padişahlar şehit edildi. Vatanın ve milletin hayrına olan her işe karşı çıkıldı. İsyanlar, ihtilâller birbirini takip etti. Bu vatan hainleri ile en büyük mücadeleyi yapan Cennetmekân Sultan Abdülhamid Hân-ı sânî oldu. Bunun için, masonlar tarafından (Kızıl Sultan) ilan edildi. Sultan Abdülhamid, imparatorluğu iktisaden yükseltiyor, pek çok mektepler ve üniversiteler açıyor, memleketi imar ediyordu. Viyana’dan başka bir eşi Avrupa’da bulunmayan modern tıp fakültesi yaptırdı. 1293’de [m. 1876] Siyasal Bilgiler fakültesi yapıldı. 1297’de Hukuk fakültesi ve Sayıştay’ı kurdu. 1301’de yüksek mühendis mektebi ve yatılı kız lisesi kurdu. Avrupa’ya tahsil için giden talebelerin masonlar tarafından aldatılmalarına mâni olmak için, Avrupalı profesörler ve fen adamlarını, çok yüksek maaş vererek İstanbul’a getirtti. Bu üniversitelerde ders verdirdi. Vatanına, milletine, dinine bağlı ilim ve fen adamları yetiştirdi. Terkos Gölü'nün suyunu İstanbul’a getirtti. Bursa’da ipekçilik mektebini, İstanbul’da Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebini açtırdı. Hamidiye Kâğıt Fabrikası, Kadıköy Havagazı Fabrikası ve Beyrut Limanı rıhtımını yaptırdı.

Osmanlı Sigorta Şirketini kurdurdu. Ereğli, Zonguldak kömür ocaklarını tesis etti. Akıl hastanesi ve Şişli’de Hamidiye Etfâl Hastanesi ve Darülaceze’yi yaptırdı. Orduyu yeniden kuvvetlendirdi. Zamanında dünyanın en büyük kara ordusunu tesis etti. Eski gemileri Haliç’e çekip, Avrupa’da yeni yapılan üstün evsaflı kruvazörler, zırhlılar ile donanmayı kuvvetlendirdi. (İstanbul-Eskişehir-Ankara) ve (Eskişehir-Adana-Bağdat) ve (Adana-Şam-Medine) demir yollarını tesis etti. Osmanlı devletinde, dünyanın en büyük ve en uzun demir yolu şebekesi kuruldu...

Cennetmekânın bu eserleri bugün bile ayaktadır. Bugün tren ile seyahat edenler, bir baştan bir başa memleketteki bütün tren istasyonlarının Abdülhamid Hân'ın yaptırdığı istasyonlar olduğunu iftihar ile görür.