Allahü tealanın kulları üzerindeki hakkı

28/02/2020 Cuma Köşe yazarı V.T

Allahü tealaya ibadet etmeli, ona hiçbir şeyi ortak koşmamalıdır.

 

Muhammed bin Aclân hazretleri tabiinin hadis âlimlerindendir. 69 (m. 689)’da Medine'de doğdu. Eshab-ı kiramdan bazılarını görüp onlardan hadis rivayet etti. 148 (765)’de Medine'de vefat et­ti. Rivayet ettiği hadis-i şeriflerden bazıları:

Ebüdderdâ’nın (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte, Resûlullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: “Sabah akşam ilimle uğraşmayı cihad kabul etmeyen kimse, hem akılsız, hem de kısır görüşlüdür.” Abdullah İbni Mes’ûd (radıyallahü anh) rivâyet etti. Resûlullah efendimiz buyurdu ki: “Her kim, Müslüman bir kimsenin malını koparmak için yalan yere yemin ederse, kıyamet gününde o, Cenâb-ı Hakkın gazabına uğrayarak Allahü tealaya mülaki olur” buyurup, arkasından Allahü tealanın; “Onlar ki Allahın ahdini ve kendi yeminlerini çok az bir para ile satarlar, işte bunların ahirette hiç nasibi yoktur. Kıyamet günü Allahü teala onlara söylemeyecek, onlara iltifat etmeyecek, onları temize çıkarmayacak. Onlar için pek acıklı bir azab vardır” mealindeki Âl-i İmrân sûresi 77. âyet-i kerimesini inzal buyurduğunu bildirdi. Abdullah bin Mes’ûd, (radıyallahü anh) rivâyet etti: Resûlullaha efendimiz; “Ey Allahın Resûlü! En faziletli amel hangisidir?” diye sual ettim. Resûlullah efendimiz; “Vaktinde kılınan namaz” buyurdu. “Sonra hangisidir?” dedim. “Anaya babaya iyilik etmektir” buyurdular. “Sonra hangisidir?” dedim. “Allah yolunda cihaddır.” buyurdular. Ben de sustum. Eğer daha sorsam cevabını verirdi.

Muâz (radıyallahü anh) rivâyet etti: Resûlullahın Afir adındaki merkebine beraberce binmiştik. Resûlullah efendimiz bana; “Ey Muâz, Allahü tealanın kulları üzerinde ve kulların da Allahü teala üzerindeki hakkı nedir, biliyor musun?” diye sordu. Ben de; “Allah ve Resûlü daha iyi bilir” dedim. O zaman Resûlullah efendimiz; “Allahü tealanın kulları üzerindeki hakkı; kulların Allahü tealaya ibadet etmeleri, Ona hiçbir şeyi ortak koşmamalarıdır. Kulların Allahü teala üzerindeki hakları; kendisine hiçbir şeyi ortak koşmayan kimseye azab etmemesidir” buyurdu. Bunun üzerine; “Ya Resûlallah, insanları bununla müjdeleyeyim mi?” dedim. “Hayır müjdeleme, zira güvenirler” buyurdu. İbn-i Abbâs’ın (radıyallahü anh) rivayet ettiği hadîs-i şerîfte, Resûlullah efendimiz şöyle buyurdular. “Kim istiğfarı çoğaltırsa, Allahü teala ona her keder ve gamdan bir rahatlık, her darlıktan bir çıkış yolu ve ummadığı yerden rızık nasib eder.”